Edukacja dotycząca prawidłowej segregacji odpadów ma szeroki zasięg i zdawałoby się, że każdy zna już jej zasady. Jednak w dalszym ciągu wielu mieszkańców
nagminnie popełnia błąd związany z mięsem i innymi produktami odzwierzęcymi, wrzucając je do kontenera na bioodpady.
Dlatego ponownie przypominamy: mięso i resztki żywności pochodzenia zwierzęcego (twaróg, kości, miód itp.) wyrzucamy do odpadów zmieszanych. Jedynym wyjątkiem jeśli chodzi o tego typu produkty w bioodpadach są skorupki jaj, będące bardzo cennym składnikiem kompostu. Co jeszcze wrzucamy do BIO? Wszelkie odpady biodegradowalne, czyli obierki, zepsute owoce i warzywa, fusy z kawy i herbaty, odpady zielone typu kwiaty, trawa, liście i wspomniane wyżej skorupki jaj.
Pamiętajmy o tym, że to właśnie przez mięso, kości, ser, twaróg i inne odpady pochodzenia odzwierzęcego musimy się zmagać z larwami, muchami i nieprzyjemnymi zapachami wydobywającymi się z pojemników na bioodpady.