Bioodpady


Wyrzucamy: do brązowego pojemnika przy nieruchomości, możemy też wywieźć je do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK), kompostować w przydomowym kompostowniku lub skorzystać z usługi dodatkowej na podstawienie kontenera i wywóz odpadów zielonych.

Do odpadów tych należą:

  • obierki od warzyw,
  • obierki i skórki owoców,
  • zepsute owoce i warzywa,
  • resztki pieczywa,
  • skorupki jaj,
  • fusy po kawie i herbacie,
  • kwiaty cięte i doniczkowe,
  • trawę, liście,
  • rozdrobnione gałęzie.

Do bioodpadów NIE NALEŻĄ:

  • mięsa,
  • kości,
  • wędlin,
  • odchodów zwierząt,
  • kamieni,
  • ziemi,
  • popiołu,
  • płynnych odpadów kuchennych (zlewki)

Pamiętaj, odpady wrzucamy do pojemnika luzem! Jeżeli odpady były zbierane w worku, to należy je wysypać do pojemnika, a worek, po opróżnieniu wyrzucić do pojemnika na zmieszane.

BIO bez limitu! Każdy mieszkaniec powinien wyposażyć się w taką liczbę pojemników na bioodpady, jaka jest mu potrzebna do optymalnego pozbywania się tej frakcji odpadów z terenu nieruchomości. Bioodpady odbierane są z tych pojemników w ramach uiszczonej miesięcznej opłaty za gospodarowanie odpadów. Posiadanie większej liczby pojemników nie wiąże się z dodatkową opłatą.

Kompostownik:

  1. Właściciel nieruchomości jednorodzinnej może zagospodarowywać odpady ulegające biodegradacji, na własne potrzeby, w przydomowym kompostowniku.
  2. Kompostownik powinien być w widoczny sposób wygrodzony.
  3. W przypadku posiadania kompostownika, którego wielkość pozwala na co najmniej dwuletni okres przetrzymywania w nim kompostu i właściwego kompostowania w nim wszystkich wytworzonych na nieruchomości bioodpadów, właściciel nie ma obowiązku wyposażania nieruchomości w pojemniki do ich zbierania.

NIE WYRZUCAJ BIO DO LASU! Jak już wcześniej wspomniano, odpadów BIO należy pozbywać się jedynie przez umieszczanie ich w brązowym pojemniku oznaczonym napisem „BIO”, przydomowym kompostowniku, bądź wywieźć na PSZOK. Dlaczego nie możemy pozbywać się BIO w inny sposób? Podrzucanie bioodpadów z naszych podwórek powoduje zaburzenia funkcjonowania ekosystemów leśnych, przez co może dojść do wymarcia występujących wokół  drzewostanów. Poprzez rozkład, chociażby odpadów kuchennych, rozwijają się szkodliwe bakterie i grzyby, a smród przyciąga zwierzęta roznoszące groźne choroby: szczury, komary, muchy. Wysypane liście lub skoszona trawa w lesie niszczą na kilka lat ściółkę, hamują rozwój grzybni oraz powodują zamieranie roślin z najniższej warstwy. Groźne są również pryzmy wyrzucanych gałęzi, które podczas pożarów stwarzają dodatkowe zagrożenie.