Bioodpady
Wyrzucamy: do brązowego pojemnika przy nieruchomości, możemy też wywieźć je do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK), kompostować w przydomowym kompostowniku lub skorzystać z usługi dodatkowej na podstawienie kontenera i wywóz odpadów zielonych.
Do odpadów tych należą:
-
obierki od warzyw,
-
obierki i skórki owoców,
-
zepsute owoce i warzywa,
-
resztki pieczywa,
-
skorupki jaj,
-
fusy po kawie i herbacie,
-
kwiaty cięte i doniczkowe,
-
trawę, liście,
-
rozdrobnione gałęzie.
Do bioodpadów NIE NALEŻĄ:
-
mięsa,
-
kości,
-
wędlin,
-
odchodów zwierząt,
-
kamieni,
-
ziemi,
-
popiołu,
-
płynnych odpadów kuchennych (zlewki)
Pamiętaj, odpady wrzucamy do pojemnika luzem! Jeżeli odpady były zbierane w worku, to należy je wysypać do pojemnika, a worek, po opróżnieniu wyrzucić do pojemnika na zmieszane.
BIO bez limitu! Każdy mieszkaniec powinien wyposażyć się w taką liczbę pojemników na bioodpady, jaka jest mu potrzebna do optymalnego pozbywania się tej frakcji odpadów z terenu nieruchomości. Bioodpady odbierane są z tych pojemników w ramach uiszczonej miesięcznej opłaty za gospodarowanie odpadów. Posiadanie większej liczby pojemników nie wiąże się z dodatkową opłatą.
Kompostownik:
- Właściciel nieruchomości jednorodzinnej może zagospodarowywać odpady ulegające biodegradacji, na własne potrzeby, w przydomowym kompostowniku.
- Kompostownik powinien być w widoczny sposób wygrodzony.
- W przypadku posiadania kompostownika, którego wielkość pozwala na co najmniej dwuletni okres przetrzymywania w nim kompostu i właściwego kompostowania w nim wszystkich wytworzonych na nieruchomości bioodpadów, właściciel nie ma obowiązku wyposażania nieruchomości w pojemniki do ich zbierania.
NIE WYRZUCAJ BIO DO LASU! Jak już wcześniej wspomniano, odpadów BIO należy pozbywać się jedynie przez umieszczanie ich w brązowym pojemniku oznaczonym napisem „BIO”, przydomowym kompostowniku, bądź wywieźć na PSZOK. Dlaczego nie możemy pozbywać się BIO w inny sposób? Podrzucanie bioodpadów z naszych podwórek powoduje zaburzenia funkcjonowania ekosystemów leśnych, przez co może dojść do wymarcia występujących wokół drzewostanów. Poprzez rozkład, chociażby odpadów kuchennych, rozwijają się szkodliwe bakterie i grzyby, a smród przyciąga zwierzęta roznoszące groźne choroby: szczury, komary, muchy. Wysypane liście lub skoszona trawa w lesie niszczą na kilka lat ściółkę, hamują rozwój grzybni oraz powodują zamieranie roślin z najniższej warstwy. Groźne są również pryzmy wyrzucanych gałęzi, które podczas pożarów stwarzają dodatkowe zagrożenie.